Yıllardır Kaş’a ve çevresine gruplarımla turist rehberi olarak gider ve karşı kıyıdaki Türkiye’ye en yakın Yunan adasına gitme fırsatı bulamamıştım. Adaya hazır yurt dışı turlarım başlamadan ve hazır vizemde varken ancak bu sene 2016 Şubat’ta turist olarak gitmek nasip oldu.


Yunanlılar bu Meis Adasına Kastellorizo diyorlar, resmi adı ise Megisti. Yaz aylarında her gün saat 10:00’da kış aylarında sadece Cumartesi günleri saat 10:00’da Kaş’dan günübirlik tekne seferleri var. Kaş’dan iki Firma buraya sefer düzenliyor ve Saat 16:00’da dönüyorlar. Gidiş ücreti – dönüş 25,-€.


Kaş limanından, Yunanistanın Meis adası sadece 4km uzakta başka bir ülkeye ait bir ada.


YUNAN ADALARINA GÜNÜBİRLİK TUR VİZE İŞLEMİ

Yunan veya herhangi bir Schengen (Şengen) Vizesi ile giriş yapıla bildiği gibi, sadece yaz aylarında geçerli olan kapı vizesi ortalama 15 günlük tek girişli vize almak mümkün. Bunun için gideceğiniz günden üç gün evvel gerekli evrakları Feribot firmasına vermek yeterliymiş. Tabii bu yazıyı siz okuduğunuz sırada değişmemiş ise. Lütfen Feribot Firması ile bilet almadan önce bu bilgiyi teyit edin.


Kastellorizo – Meis’e gidiyoruz

Yunanistan Meis Adası Turkiye'ye Kaş'a bakış
Yunanistan Meis Adası Turkiye’ye Kaş’a bakış

Kaş’ta Firma bizim Pasaportlarımızı ücret ve 15 TL yurtdışı çıkış harcımızı topladı, tekneye binerken Gümrük Polisine çıkış damgalarımızı basılmış olarak isim isim okuyup tekneye aldı.

Adaya vardığımızda limanda iki askeri gemi olduğu için biz direk evlerin önüne yanaşıp indik. Feribotun önüne gelen Gümrük Polisini takip edip gümrük binasına gidildi. Burada gümrük işlemleri sonunda pasaportumuzu geri vermeyip tekneye binerken verileceğini söylediler. Aynı şekilde de yine çıkış daması basılmış olarak bize iade edildi.


Yaklaşık olarak 400 kişinin yaşadığı Türkiye’ye en yakın ve Yunanistan’a en uzak olan bu Yunan adası Kastellorizo adında güzel bir yerleşime sahip. Kışın tüm

restoranlar açık olmadığı için varır varmaz bir restorana rezervasyon yapmak iyi bir tiyo olabilir. Şehirleşme sadece feribotun yanaştığı yerde olduğundan ve adanın geri kalanında sadece doğal yaşam olduğundan pek uzaklaşmak mümkün olmasa da 10.-€/saate bir motor kiralayıp adada gezmek mümkün. Ayrıca yazın gidecek olanlara Mavi Mağara’ya gitmek için bir deniz taksisi kiralamalarını tavsiye ederim.


Türkiye’ye yakınlığı dolayısı ile adada genel olarak iletişim sorunu yok az da olsa Türkçe konuşuluyor, hatta birçok yerde Türk Lirası ile ödeme yapmak mümkün. Zira Türkiye’den gelenlerin sayısı Yunanistan’dan gelenlerden daha fazla ve aynı zamanda adanın bir çok ihtiyacı Kaş’dan karşılanıyor. Özellikle sebze, meyve temizlik maddelerinin çoğu Türkiye’den alıyorlarmış.

Ada da Tek bir Süper Market var, et ve süt (peynirler) özelikle Türkiye’ye göre ucuz olmasına rağmen almanızı tavsiye etmiyorum. Zira Gümrük Müdürümüzden aldığım bilgiye göre bu ada Yunanistan’nın en az kontrol edilen adasıymış ve Türk Gümrüğünde bu tip ürünlere el konulup imha ediliyormuş. Ancak Alkol Fiyatları bize göre uygun.



Bu adanın ismi St. Jean Şövalyeleri’nin bölgede kızıl kayalardan dolayı Chatea-Roux (Kızıl Şato) adından günümüze bozularak Kastellorizo olarak gelmiş biçimidir. Şövalyelerden sonra ada hakimiyeti Mısır, Napoli ve Osmanlı (1512) hakimiyetine geçmiştir. Osmanlı’da kısa aralıklarla hakimiyetini kaybetse de 1915’e kadar elinde tutmuştur. Ardından Fransızların egemenliğine geçen ada 1923 Lozan Antlaşması ile İtalyanlara verilmiştir. İkinci Dünya Savaşı sırasında oniki ada Nazi Almanya’sı tarafından işkal edilmiş ve savaş sonrasında 1948’de Yunanistan’a balanmıştır.

Adadaki en önemli uğraşlar turizm dışında balıkçılık, zeytin ve üzüm yetiştiriciliği ve sünger avcılığıdır. Anlatıldığına göre adanın kıyılarını dörde bölmüşler ve her sene bir bölümünde balıkçılığı izin veriliyormuş. Balık demişken, balıklar ve çeşit çeşit mezeler mevcut. İsteyene Uzo (yunan rakısı) isteyene Tekirdağ yada Yeni Rakı servis ediyorlar.

Adada bir tane havalimanı vardır ve bu havalimanına şehirden otobüs seferi düzenlenmektedir.